DON VİTO CORLEONE VE PRENSİPLERİ

1. Koruyan, kollayan

vito
İtalyan mahallesini haraca kesen namussuz Fanucci, Corleone’nin ekmek teknesine dadanmasaydı yine öbür dünyayı boylar mıydı? Bizce evet. Çünkü Tip 8’in önceliği ezilenlerin suistimaline karşı doğrudan harekete geçmektir. Yani Fanucci’nin dükkandan haraç alması sadece bir sebepti. Mahallenin abisi Vito Corleone, raconu kesmişti bir kere.

2. Kararlı ve sonuç alan

vito1
‘Kesik at kafası’ sahnesini hatırlamayan yoktur. Godfather filmiyle özdeşleşmiş bu sahne, Tip 8’in gereksiz yere bağırıp-çağırma, ortalığı ayağa kaldırma gibi yöntemlerle değil, tek ve sonuç alıcı hamleler yaptığının en güzel örneği.

3. Adaletin kurallarını koyan

vito2
Kendisinden ‘Onları öldür ve adaleti sağla’ diyerek adalet talebinde bulunan cenaze levazımatçısı Bonasera’nın bu isteğini reddeder. Nedeni açıktır: Bonasera’nın kızını darp edenler hâlâ hayattadır ve bu durumda adalet öldürerek sağlanamaz.

4. Gücü hep elinde tutmak isteyen

vito3
Filmin geçtiği dönemlerde adeta bir mafya cennetine dönen New York’ta her tür çeteyi ve organize suç örgütünü bulmak mümkündür. Hepsinin de çalışma şekli farklıdır ama Vito Corleone’nin mafya dünyasında da çok iyi bilinen en önemli avantajı, politikacıları ve hakimleri kendine bağlamış olmasıdır. ‘Baba’, kanun ve nizam olmadan gücü elinde tutamayacağını bilir ve odağını bu noktaya çevirir.

5. Koruduğu insanları yanında isteyen

vito4
Üçlemenin unutulmaz açılış sahnesini kimse unutamaz: ‘I Believe in America’ diye başlar Bonasera, derdini anlatmaya. Fakat bir yanlış yapmış, önce ‘Baba’sına değil polise güvenmiştir. Vito Corleone’nin bir yardım isteğini geri çevirdiği görülmemiştir; tek bir şartla: ‘Bir gün, senden bir isteğim olabilir. O gün hiç gelmeyebilir ama eğer istersem, yanımda olacaksın.’

6. Uzun ve dolambaçlı konuşmaları sevmeyen

vito5
‘Ona reddedemeyeceği bir teklifte bulundum’. Baba’nın adeta mottosu haline gelen bu replikte, tarafların isteklerini net ifade etmelerine ve bir müzakereyi çabuk sonlandırmaya olan kuvvetli eğilimi görüyoruz. Başka sorusu olan?

7. Yardım istemeyi ve almayı reddeden

vito6
Gençlik yıllarında İtalyan mahallesini haraca bağlayan Fanucci’nin zorlamasıyla bakkaldaki işinden olan Vito, patronunun baskı altında bu kararı verdiğini bilir ve ona bir tepki göstermez. Sevdiği bir adam olan patronu işten ayrılırken vicdan azabıyla kendisine bir kasa dolusu erzak verir ama Vito bunu kabul etmez. Bunun sebebi, günü geldiğinde kimseye karşı borçlu olmamak ve asla zayıf görünmemek için tedbir almasıdır. Tip 8’lerin bu özelliği hayat boyu istemsizce sürer. ‘Bana yapılan iyiliği asla unutmam’ kuralı da böyledir.

8. Zayıf ve aciz görünmekten nefret eden

vito7
Vaftiz babalığını yaptığı ve gerçekten oğlu gibi değer verdiği Johnny Fontane kendisinden kariyeriyle ilgili bir konuda yardım istemeye geldiğinde, oldukça aciz ve çökmüş bir tavır takınır. Lakin bir Tip 8’in hayatta en uzak olduğu şey budur desek, yerinde olur sanırız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MAFYA ORGANİZASYONU

LA COSA NOSTRA 10 EMRİ