MAFYÖZ YÖNTEMLE ÇALIŞMAK
1.Önemli işleri yüz yüze halledin: Hiçbir mafya babası işlerini mail ya da cep telefonuyla halletmez. Bütün zamanların en sağlam mafya babalarından Salvatore Maranzano’ya göre telefon, sevgiliye randevu vermek ve anneye hal hatır sormak içindir. Maranzano mafyada geçirdiği uzun yıllar boyunca, işlerini bizzat muhataplarıyla yüz yüze görüşerek yaptı. Bütün insan kaynakları uzmanlarının da görüşleri Maranzano’yla 0 paralel sayılır. Uzmanlara göre yüz yüze yapılan iş görüşmelerinde hem bilgi alışverişi daha çabuk ve doğru oluyor hem de olası anlaşmazlıklar daha kolay gideriliyor.
2.Toplantıdan önce kahve için: Benjamin “Lefty Guns” Ruggiero denince akla gelen ilk şey ailesi için planladığı temiz ve arkasında kanıt bırakmayan kusursuz cinayetler. Onu tanıyanlar kusursuz cinayet planlarını yaparken bütün dikkatini toplayıp, adımlarını temkinlice atmasmm nedenini kahve düşkünlüğüne bağlıyorlar. Yapılan bilimsel araştırmalara göre bu pekala doğru olabilir. Bilim adamları bir fincan kahvenin vücuttaki dopamin miktarını yükselterek insanları daha ayık ve enerjik yaptığmı söylüyor.
3.Zora girdiğinizde eskilere danışın: Mafya tarihinde çetrefilli iş meseleleri istisnasız hep aynı yöntemle çözüldü: Aile büyüklerine danışarak… Gambino ailesi için de bu kural geçerliydi. Enzo Gambino ailenin lideri konumuna bileğinin hakkıyla gelmiş olmasına rağmen bütün önemli kararlar “Büyük Gambino” Guiseppe Gambino’ya danışılarak almıyordu. Business Network danışmanlık firması uzmanlarından Brian Goldstein aile şirketlerinin dönüm noktası olabilecek manevralardan önce işin geçmişine hakim olan eski neslin deneyimlerinin doğru kararların alınmasına büyük katkısı olduğunu söylüyor.
4.Patrona itiraz etmeyin: Mafya kanunlarına göre patron ne derse o olur. Aslmda bu gerçek, bütün iş dünyası için geçerli. Size göre patronunuz yanlış, mantıksız hatta dangalakça bir karar vermiş olabilir. Yapabileceğiniz bir şey yok. Patrona itiraz etmek sadece işyerindeki yükünüzü arttırır. Daha da kötüsü kendinizi kapınm önünde bulabilirsiniz. İşinizle ilgili memnuniyetsizliğinizi patronunuza itirazla göstermektense uzlaşmacı bir tavırla fikir alışverişi yapar gibi belli etmeniz faydanıza olacaktır.
5. Jilet gibi temiz giyinin: İki dirhem bir çekirdek giyinmiş mafya üyeleri Hollyvvood’un hayal gücünün mahsulü değil. Gerçek mafya aileleri de her daim giyimlerine özen gösteriyor. Jilet gibi takım elbiseler, ipek mendiller, şık kol düğmeleri gibi kıyafet seçimleri kibir göstergesi ya da zenginlik iddiası değil aileye duyulan saygıyı göstermenin bir yolu. “Çene” lakaplı ünlü mafya babası Vincent Gigante işe kılıksız gelen çalışanlarının sadece kendilerine değil, üslerine de saygı duymayan ahmaklar olduğunu söylüyordu. Temiz ve uyumlu kıyafetlerle işe gelmek yasal işlerde de olumlu imaj edinmenin en önemli parçalarından. Bu sizin işinize verdiğiniz önemin bir kanıtı olarak algılanır.
6.Tek tabanca değil ekip ruhuyla çalışın: Mafya babalarını ayak işi yaparken göremeyecek olmanızın gayet makul bir nedeni var. Mafyada yardımlaşma olduğu doğrudur ancak en tepeden, en alta kadar tüm takımın görevleri bellidir. Ekipte herkesin niteliklerine uygun olan bir işi üstlenmesi hem tüm çalışanların yükünü azaltır hem de bütün projelerin daha çabuk, daha kolay ve daha başarılı sonuçlanmasını sağlar. “Şirketinizde iş dağıtımı sürecinde aktif olmanız gerekli” diyor Miller Danışmanlık şirketi yöneticilerinden West. Proje öncesi iş dağıtımı yapılırken kendinize güven duyduğunuz görevlere talip olmak hem üstlerinizin sizin yetenekli olduğunuz konuları görüp ileride sizi bu konulara yönlendirmesini sağlar hem de iş yapmaya hevesli ve çalışkan biri imajı kazanmanıza yardımı olur.
7.İş anlaşmalarını öğle yemeklerinde değerlendirin: Efsanevi mafya babası “Şişko” Tony Salerno iş toplantılarım öğlen yemeklerinde yapmasıyla ünlüydü. Öğlen 12′de başlayan yemekler öğleden sonra ikiye hatta bazen üçe kadar sarkıyordu. Amaç elbette sadece rahat yemek yemek değildi. Salerno gerilimli pazarlıkların yemek sofrasının huzurlu havasmda asgari pürüzle yapıldığım düşünüyordu. Salerno’nun bu yaklaşımı istatistiksel açıdan da doğrulanıyor. Öğlen yemeğinde veya akşam yemeğinde yapılan toplantı sonuçları karşılaştırıldığında iş anlaşmalarının en çok öğle yemekleri sonunda yapıldığım gösteriyor. Ofis stresinin ve gün sonu yorgunluğunun öğlen yemeklerinde görülmemesi bunun en büyük nedeni.
8.En güvendiğiniz kişilerle çalışın: Mafya aileleri “aile” sıfatını yoldan geçen ilk adamı işe alarak kazanmadı. Aile güvenini ve beraberliğini sağlamak için bütün mafya aileleri işe alacaklarını önce çeşitli testlere tabi tutarlar. Sizin işyerinde bunu yapmanız mümkün değil. Yakınlık kurmadan ve yeni projelere girmeden önce işe alınacak kişileri iyi tanımanız yeterli. Organize suç aleminin önde gelen ailelerinden biri olan Lucchese ailesinin biriyle iş yapılıp yapılamayacağım belirlemek için kriteri son derece açık: “Annenin canını hiç düşünmeden teslim edeceğin bir adam değilse, yolla gitsin.” Bu düşünce tarzı sizin için de geçerli olabilir. İş arkadaşlarınızla iş hakkında ya da herhangi bir bilgi alışverişinde bulunmadan önce güvenilir olduklarından emin olun.
9.Eve iş götürün: Sabahları telaş içinde işe zamanında yetişmeye çalışan bir mafya babasına rastladınız mı? Mümkün değil çünkü “Mafya babaları bütün işlerini ofiste yapar” diye bir kaide yok. Gelişen teknolojinin olanakları sayesinde işinizi nereden isterseniz oradan yapabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre haftada beş gün ofise gitme zorunluluğu her kademeden çalışanın verimliliğini düşürüyor. Özelikle metin yazarlığı gibi yaratıcı işler dışardan yapıldığında çok daha başarılı sonuçlanıyor.
10.Mesai sonu bir tek atın: Mesai bitiminde iş arkadaşlarının toplanıp beraber içmeye gitmesini mafya dünyasmda gelenek haline getiren isim Roy Demeos’du. Demeos her gün mesai bitiminde bütün ekibiyle beraber içmeye gidiyordu. İşin stresli ortamını geride bırakarak gidilen hareketli mekanlarda günün değerlendirmesi yapılır ve ertesi günün işlerinin detayları konuşulurdu. Çalışma arkadaşlarıyla mesai bitiminde sosyalleşmek bu açıdan son derece faydalı. Uzmanlar bu tip aktivitelerin daha faydalı bir iş bölümü yapılmasında katkısının bulunduğunu belirtiyor.
Kaynak: Gecce.com
Yorumlar
Yorum Gönder